Leijonat murisi, mutta Karhu kaipasi luonnetta (3.5/5)





Keskushyökkääjät kyyristyivät aloitukseen 20.2.2022 kello 06.10 Suomen aikaa. Kyseessä oli jääkiekon olympiafinaali Pekingissä. Siinä olivat vastakkain Suomi ja Venäjän olympiakomitea. Samalla kun kiekko tippui jäähän Kiinan pääkaupungissa, sihahtivat alkoholittomat Karhu 0.0 -oluet auki Uudellamaalla. Nollapistenollabissen kisastudio toimitettiin vapaapäivältä ja vastuullisesti etäyhteyksin.

Kisastudiossa Karhu 0.0 -olut.


Alkuperäisenä ajatuksena oli, että olympiafinaalin kisastudioon valittaisiin maisteltavaksi sekä suomalainen että venäläinen alkoholiton olut. Suunnitelma kariutui siihen, kun itänaapurista Suomen markkinoilla on ilmeisen niukasti alkoholittomia oluita, oikeastaan aika vähän  alkoholillisiakaan versioita. Seuraavana ajatuksena oli tuoda pöytään Karjalan 0.0 -olut, onhan itäsuomalaisen maakunnan mukaan nimetty tuote kulkenut pitkän taipaleen Suomen maajoukkueen rinnalla. 

Karhu 0.0:lla on tyylikäs turkki.

Jos venäläisen 0.0-oluen puuttuminen suomalaisista marketeista ei ollut ihme, niin sitä kyllä oli se, että suomalaista Karjalaa ei löydy sellaisen kaupan hyllystä, jonka valikoimassa on vahva ulkomaalaisten 0.0 -oluiden kirjo. Siten kisastudioomme päätyi maisteltavaksi Karjalan kanssa vähintäänkin yhtä legendaarinen, Porista keravalaistunut Karhu-olut.

Keskiuusmaalainen panimo asettui "lähtöviivalle" niin sanotusti sata lasissa, sillä uljas ruskeakarhu (ursus arctos) mulkoili kohokuviona pullon kyljestä suurpedon vahvalla intensiteetillä. Kun pedon kanssa joutui silmätysten, se suorastaan haastoi ottamaan mittaa itsestään. Miltä tuntuu käyttää avaajaa kruunukorkin reunalla kello 6 aamulla? Miltä tuntuu nostaa pullo ja lasin reunus huulille aamulla kello 6? Ja miltä tuntuu, kun alkoholiton olut lopulta laskeutuu kielelle heti aamutuimaan? 

Panimo luonnehtii aikaansaannostaan seuraavasti: "Karhu 0.0 on vaalea lager, jossa maltainen makeus ja hennon hedelmäinen humalointi luovat tasapainoisen raikkaan lopputuloksen."

Makuelämyksiä Nollapistenollabissessä erotti enää kaato. Lasiin kömpi väriltään kutsuva ja totiselta oluelta näyttävä alkoholiton Karhu. Vaahto ei koskaan kunnolla noussut pedon suupielille edes rivakampaa kaatotekniikkaa käyttäen. Legendaarisen "Takkuperseen" vaahto jäi erittäin vähäiseksi, jopa olemattomaksi - vain muutamiksi kupliksi lasin reunoille. Lasista pelmahti selvä oluen tuoksu, joskin se oli aromeiltaan laimeaa ja heikohkoa.

Karhu 0.0 istahti lasiin ja näykki mennessään.


Testitilanne oli Karhulle otollinen, sillä yön jäljiltä maistajan kitalakea kuivasi sopivan kokoinen jano. Alkoholittomalla Karhulla oli siten selkeä iskunpaikka. Muutamin murahduksin se kömpi kielelle, mutta häikäilemättömän pedon julma ärinä jäi kokematta. Samalla kun janomaistaja laittoi Karhua ääntä kohti lasista, oli kiireisempi kollega aloittanut pullon tyhjentämisen suusta suuhun -tekniikalla. Lähes yhtä legendaarista kuin kruunukorkin avaaminen, on hankkia juomakokemus lasisesta pullonsuusta. 

Karhu 0.0 toimi oivallisesti janoon aamun ensimmäisenä juomana. Kävi jopa mielessä, että tuleeko tästä haastaja hotelliaamiaisten kuiville kuohuviineille tai että pitäisikö aamu useamminkin avata alkoholittomalla oluella. Alkoholitonta Karhua oli ilo siemaista kukonlaulun aikaan toisellekin jalalle. 

Karhu 0.0.n maussa on hyvää olutta, joskin sellaista karhumaista efektiä saa hieman etsiskellä. Odotettua karhun puraisua ei tule, paremminkin se vain näykkii mennessään ja antaa kovin helposti periksi. Häivähdys purevasta oluen mausta väistyy nopeasti, sillä terävinkin maku säilyy vain lyhyen tovin.
Sivumakujen ja teollisten efektien arviossa raati oli kaksijakoinen. Janomaistaja ei sivumakuja kunnolla maista, vaan pitää alkoholitonta Karhua raikkaana ja moniin tilanteisiin sopivana yleisoluena. Raadin toinen ääripää
 antaa kuitenkin teollisesta sivumausta miinuksen. 

Loppupäätelmänä todetaan, että alkoholiton Karhu 0.0 tarjoilee raikkaan ja hyvin olutmaisen makukokemuksen, vaikkakin samalla on todettava, että maku oli laimeahko. Ehkä hedelmällisen humaloinnin ja makean maltaisuuden maistaminen palomiehen kielellä olisi vaatinut olympiafinaaliin vielä täysimittaisen jatkoerän.


Arvio: 3.5/5

Arvion luotettavuus: Arvion antamiseen oli paneuduttu, mutta siihen taisi silti jäädä viimeistelyn varaa. Testitilanteeseen tultiin janoisena, mutta toisaalta testiin oli myös varauduttu ampumahiihtotyyliin "varapanoksella". Toisaalta jännittävä kisastudio ei ole kovin otollinen testipenkki, sillä siinä joutuu keskittymään kahteen asiaan yhtä aikaa. Jos joku puuttuu kahden asian yhtä aikaa tekemiseen, on todettava, että kellon katsominen ja purukumin syöminen painivat yhdistettynä eri sarjassa kuin oluen maistaminen ja olympiafinaalin jännittäminen. 

Kun Hannes Björninen alias "Pensseli-setä" ohjasi voitto-osuman Venäjän olympiakomitean maaliin ajassa 40.31, oli oluet jo nautittu ja arvosteltu. Jos Karhun ärjäisy jäi vähän vajaaksi, niin sellaisen tarjoili leijona (panthera leo), joka kynsi mukaansa kaikkien aikojen saaliin.

Sopiiko Karhu 0.0 kisastudioon juotavaksi? - Kyllä sen on pakko sopia, koska sillä tuli olympiakultaa.


Karhu 0.0 näytti luonteensa aamulla kello 6.

Nollapistenollabisse onnittelee Suomen jääkiekkomaajoukkuetta olympiakullasta 
sekä kiittää Karhu 0.0:aa huikeasta kisastudiopartneriudesta!
















Kommentit