Tsingtao - kiinalainen yllättäjä (4.5/5)


Palokunnan pöydät notkuivat herkkuja monesta eri syystä. Yksi oli jäämässä lomalle, toinen otti pronssia hiihtokilpailuissa, kolmas oli ostanut auton ja neljäs oli tullut ylitöihin. Palokunnassa on tapana ostaa pullaa, jätskiä tai leipoa vaikka kakku, kun jotain erikoisempaa on tapahtunut tai on tapahtumassa. Tai ei sen lopulta tarvitse niin erikoistakaan olla. Herkkujen syönnin ja keikkaryppäiden jälkeen kotona oli mahtavaa päästä korkkaamaan ja kohtaamaan uusi alkoholiton bisse. Lasiin kaatui kiinalainen lager, Tsingtao 0.0%.

Ennen testiä Tsingtao-pullo oli toki jo bongattu alkoholittomien oluiden hyllystä, mutta ostoskoriin sitä ei vain ole ollut kanttia nostaa. Ehkä se kiinalaisuus jotenkin pisti hanttiin. Tavallaan nytkin oli sattumaa, että kiinalainen olut asettui tarjolle, sillä se, joka pullon lopulta toimitti jääkaappiin asti, luuli ostaneensa thaimaalaista olutta. 

Tsingtao, vahva suositus.

Alkoholittomien oluiden maistelu on herättänyt työkavereissa sen verran kiinnostusta, että kiinalaisen oluen maisteluun saimme mukaamme uuden vahvistuksen. Toinenkin pohti alkoholittoman oluen hankkimista, vaikka ei aiemmin ole edes pitänyt oluesta tai ainakaan alkoholista. Kukaan meistä ei ollut aiemmin maistanut kiinalaista olutta.

Interwebin ihmeellisessä maailmassa Tsingtao 0.0:sta kerrottiin seuraavaa: Olut on väriltään kirkas ja kultainen. Sen tuoksussa on viehättävävän maltaista makeutta, ruohoista humalaa sekä sitruksen kirpeyttä. Suutuntuma on kevyt ja hedelmäinen. 

Ja tässä tulee lahjomaton palomieslausunto: Vihreisiin lasikuoriin pullotettu Tsingtao 0.0 oli ulkoiselta olemukseltaan tyylikäs ja myyvä kokonaisuus. Ja kyllähän siltä kruunukorkilta on edelleenkin mukava vääntää niskat nurin. Kiinalaisolut juoksee pullosta lasiin kauniina ja kullan keltaisena. Sen päälle asettuu valkea ja hentoinen vaahto, jota kertyy aluksi paksulti, mutta joka haihtuu pois lähes yhtä nopeasti kuin on tullutkin. Ajatuksiin hiipii kuva oluesta, jolla on ulkokuori kunnossa, mutta jonka maku lässähtää.

Ryhdikäs kuin kiinalainen sotilas.

Tsingtaon tuoksu on vaisuhko, mutta lager-oluelle hyvin tyypillinen. Jos tunnelma "pettävän ulkokuoren oluesta" oli päässyt valloilleen, niin Tsingtao yllättää testiryhmän. Olut nimittäin puraisee kielestä heti vahvan otteen, ilmeisesti aavistus katkeruutta tekee sen. Maku on puhdas, hyvän oluen maku. Siinä voisi mennä helposti halpaan, jos pitäisi sokkona arvioida, onko oluessa alkoholia vai ei. Vahva oluen erinomainen maku tuntuu suussa pitkään, ja se hälvenee hitaasti. Suutuntuma on vähintäänkin jämäkkä, ainakin alkoholittomaksi olueksi.

Monille alkoholittomille oluille tyypillistä teennäistä tai teollista sivumakua ei ilmene, vaan maussa tuntuu olevan kaikki osaset luonnollisesti kohdallaan. Tsingtao asetti vahvistetun testiryhmän seurassa riman todella korkealle. Katseet kääntyivät hämärän maistelumiljöön kattoon ja kieli teki maistajan liikettä maistelun kaikilla äänensävyillä. "Parempaa kuin peruskolmosbisset", testirymä lausui.

Hentoa vahtoa paksulti, mutta vähän aikaa.

Ongelmaksi nousi kuitenkin se, että tuli ostettua vain yksi bisse, toinen jalka nimitäin pyysi myös osuuttaan. Tsingtao osoittautui erittäin hyväksi olueksi, joita voisi helposti juoda pussillisen. Pieni miinus tulee persoonallisuuden puutteesta.

Nollapistenollabisse suosittelee Tsingtaoa hyvän ruuan kyytipojaksi tai löylynheittokaveriksi, toki se uppoaa tuulen suojaan sellaisenaankin, vaikkapa sitten ihan tavalliseen janoon. Kiinalainen laatu yllätti ennakkoluuloiset palomiehet täydellisesti. 

Arvio: 4.5/5

Arvion luotettavuus: Arvio perustuu vahvistetun palomiestestiryhmän syvän kurkun analyysiin, jonka tekivät useissa liemissä liuotetut makunystyrät ilman soraääniä. Siten arvio on täydellisen luotettava tai vähintäänkin vaikeasti kumottava. 





Kommentit