Tummissa vesissä - Karksin tummaa olutta ja Thyrargon death metallia (1/5)

 

Karksi alkoholivaba tume kirsiolu oli
sanalla sanoen mielenkiintoinen tapaus.


Kiireisessä kyydissä Tallinnassa. Aikaa oli vähän, mutta väkevänä velloi ajatus siitä, että alkoholiton olut oli saatava reissusta kotimatkalle. Tyypilliseen vironmatkaajaan verrattuna syntyi jännä asetelma, sillä useinhan on totuttunäkemään, kuinka matkustajat laahaavat perässään lava- ja laatikkotolkulla erilaisia päihteitä. Tällä kertaa tavoitteena oli nopeassa tahdissa bongata virolaiskaupan hyllyriveistä osa, johon on ladottu alkoholittomia oluita ja sellainen reppuun Nollapistenollabissen testiin vietäväksi.

Ensimmäinen okulaariin osunut olut, jonka etiketissä selvästi luki: 0%, oli Karksi alkoholivaba tume kirsiolu - toisin sanoen Karksi-kaupungin nimeä kantavan panimon alkoholiton kirsikkaolut. Etiketin tekstiä alleviivasi piirretty kuva kirsikoista.

Karksin puolikas repii ryhtiä
Tallinnan vanhassa kaupungissa.

On heti todettava, että olut, jonka ilmoitetaan olevan tehty kirsikoista omenoista tai mistä tahansa hedelmästä, marjasta tai epähedelmästä, ei normaalioloissa kyllä ostoskoriin eksy. Ajatus Nollapistenollabisse-testauksesta muuttaa kuitenkin asetelman. Samalla asetelmaa muokkaa kiire, jossa jo epätoivoisestikin yritetään haalia mukaan alkoholiton tuliaisolut. Siksi Karksi alkoholivaba tume kirsiolu joutui ehkä epäkiitolliseenkin tehtävään.

Meillä oli mahdollisuus ottaa virolaisoluen kyytipojaksi siivut suomalaisesta vielä julkaisemattomasta death metal -ep:stä. Thyrargo-bändi on nimittäin saanut valmiiksi neljä biisiä sisältävän Impulses-ep:n ja toimittanut sen ennakkokuunteluumme. 

Thyrargo-bändin Impulses-ep lyö luihin ja ytimiin.


Impulses-levyn uhmakas kansitaide laski yllemme hieman vaaran tuntua. Siitä päätellen Thyrargo ei peittele aggressiotaan, mutta ei välttämättä tarjoile suoranaista uhkaakaan. Onkin hyvä kysymys: Ovatko alkoholitonta kirsikkaolutta latkivat palomiehet valmiita ottamaan vastaan sen, mitä Thyrargolla on annattavanaan. Mielenkiinto on suuri, sillä Thyrargon Impulses-ep:n biisit ovat ex-Children Of Bodom kitaristin Alexander Kuoppalan säveltämiä. Mies kertookin, että Thyrargo on hänen ikuisuusprojektinsa jo ammoisilta muusikkoajoiltaan asti. Jos palomiesten ote alkoholittomasta olutlasista on krampinomainen, niin yhtä asenteellista tai päättäväistä on etusormen liike soittimen play-painikkeella.

Kruunukorkki avautui odottavissa tunnelmissa. Avoimesta pullosta nuuhkivaa nenää tervehti voimakas ja keinotekoinen kirsikka-aromi, jonka seasta on vaikea löytää viittauksia olueen. Lasissa Karksi-olut vaahtoaa komeasti. Oluen pintaan muodostuikin paksu tumman oluen kellertäväksi värjäämä vaahto. Läpikuultamaton ja kahvinruskea tumma Karksi-olut on kaunis näky.

Siinä se on: Karksi. Lasissa niin uljas.

Kun olutta haistaa, sen keinotekoinen ja kirsikkainen tuoksu voimistuu, lyö väkisin läpi ja ottaa haltuun lasin sisällä olevan ilmatilan. Olueen viittaavia aromeja ei edelleenkään esiinny. Pelko siitä, että olut on jotakin muuta kuin tummaa olutta, vahvistuu.

Sen sijaan Thyrargoa ei pahemmin tarvinnut tuoksutella, vaan bändi pisti haisemaan heti. Bändi lunasti kannen uhmakkuuden saman tien, sillä avausraita Husk käynnistyi ahneella kitaroinnilla sekä alkukantaisella ja raa´alla death growl -huudolla. Ne viittoivat ep:llä tien, jossa aggressiivinen ja suoraryhtinen lauluosuus saa välillä vastapainoksi tehokkaasti vyöryvää ja melodisempaa metallikitarointia. Soolot ovat upeita.

Komea vaahto.

On tullut aika maistaa olutta - cheers! Aikamoinen pettymys. Karksi tumma kirsikkaolut todella antaa sen, mitä tuoksullaan lupaa, tässä tapauksessa se ei ole kovin hyvä juttu. Vahva keinotekoinen ja kirsikkainen maku valtaa suun - hyökkäys on totaalinen. Oluen kaltaisia elementtejä mausta on vaikea erottaa. Jos hiilihappoa on aluksi vähän, se häviää nopeahkosti.

Maku ja suutuntuma eivät tue korvissa pauhaavaa väkevää death metallia alkuunkaan. Tumma olutsessio alkaa muistuttaa lasten mehuhetkeä, mikä saa aikaan jäätävän vastakkainasettelun kaiuttimissa raivoavan Thyrargon kanssa. Bändi pyyhkii päytää koko käsivarren mitalla. Se vaatii tilaa ja käskee lyömään kirsikkapullot säpäleiksi. Otamme kuitenkin rauhallisesti ja teemme työmme maltilla ja tinkimättömästi loppuun asti.

Thyrargo: Impulses - pistä kuunteluun!


Sitten Thyrargo esittelee Event Horizon Katharsis -biisinsä. Siinä vihainen death metal -saattue marssiijytisevin askelin kohti kuulijansa tajuntaa, kunnes julma ja vaativa death growl -julistus alkaa puolustaa tarkoitusperäänsä: Se vaatii tantereen haltuunsa, taitavasti tehdyn musiikin keinoin. Kimppuumme on käynyt Thyrargo.

Jos käynnissä olisi Karksin ja Thyrargon välinen battle, kirsikat pursuilisivat maihinnousukenkien pohjakuvioiden välistä pitkin mäkiä. Siinä missä alkukantaiset Husk ja Event Horizon Katharsis biisit ottivat luulot pois, jäi keinotekoisella kirsikalla kyllästetty olut pahasti jalkoihin. Impulses-ep:n kaksi ensimmäistä biisiä tarjoilevatkin monitasoista metallia. Alkoholittoman oluen maistelijat kiittelevät rumpufillejä, tuplabasaria sekä kitaroita ja kitarasooloja.

Kuin kaksi marjaa.

Olutkokemus on hyvin hämmentävä, mitähän siitä pitäisi sanoa? Karksin hyvin mehumainen kokonaisuus tuo mieleen väljähtyneen Dr. Pepper -limun. Vahvasta kirsikan mausta ei tunnu pääsevän eroon millään. Jälkimaussa on jonkin verran makeaa kotikaljaa ja ihan viimeisenä kieltä kutittelee laimeankarvas tunnelma.

Keinotekoinen kirsikka on tässä oluessa mennyt överiksi ja sen aromin taakse on vaikea päästä - sen hallinta on liian voimakas. Lopulta kirsikkaefekti jää kaivamaan mieltä ja joko olut tai sen tuoma elämys palauttaa häivähdyksiä keinotekoisesta kirsikasta vielä tunteja maisteluhetken jälkeenkin. On vaikea sanoa, mihin tilanteeseen tätä olutta tarjoaisi tai suosittelisi. Kokeilla se silti kannattaa, ehkä joku toinen löytää siitä ystävän.

Arvio: 1/5

Arvion luotettavuus: Arviota on pidettävä luotettavana. Puolilitrainen maistelukokemus oli ensisiemauksesta viimeiseen tilkaan asti mehumaista ja teennästä kirsikkaa, ja siten arvioitsijoille selvä tapaus. Koko raadin leveydeltä syvässä yhteisymmärryksessä mutta hieman vetisin silmin olut saa yhden pisteen. Puolikas olisi liian vähän, mutta ykkönen annetaan ikäänkuin ylihintaa maksaen. Alkoholiton Karksin tumma kirsikkaolut saa ainoa pisteensä väristä ja vaahdosta. Kirsikan maun hälvettyä, päätöksestä ei enää keskustella.

Thyrargo: Impulses - palataan asiaan!


Sen sijaan keskustelu Thyrargosta jatkuu. Se vaatii toisenkin maistelukerran, jossa kuuntelemme Impulses-ep:n kaksi viimeistä kappaletta. Otamme levyn olutlasin kanssa samalle pöydälle, kun maistamme toista Viron tuliaista: Ollenaut-panimon Suitsu Kaineken Porteria.










Kommentit