Ambar Espanjasta - palomies Suomesta (1.5/5)

Gluteiniton Ambar, Espanjasta.

Ambar on espanjalaisen La Zaragoza -panimon brändi. Nollapistenollabisse on antanut kertoa itselleen, että vuonna 1900 perustettu panimo panee oluitaan edelleen sillä paikalla, jolle se 120 vuotta sitten perustettiin. Panimo on nimetty kotikaupunkinsa Zaragozan mukaan. 

Tarinan mukaan silloin kun La Zaragoza -panimo perustettiin, alueella kerättiin runsaita ohrasatoja, joille oli keksittävä käyttöä. Täytyy myöntää, että perustajakaverusten idea panimosta oli varmasti yksi parhaista.

Ambar-brändin alle on innovoitu oluita nimenomaan käyttäjien tarpeisiin. Interwebin kertoman mukaan vuonna 2011 brändin alle kehitettiin gluteeniton olut, joka oli lajissaan maailman ensimmäinen. Pian sen jälkeen gluteeniton Ambar sai myös alkoholittoman versionsa. Gluteeni on kuulemma poistettu siitä hajottamalla.

Palomiesten tarjottimella Ambar 0.0%.

Ambar 0.0% sai kutsun palomiesten testikorneriin tai oikeastaan sille ei annettu mahdollisuutta olla osallistumatta.

Ambarin sanotaan olevan vaalenakeltaista lagerolutta, jonka suutuntuma on keskitäyteläinen. Erään luonnehdinnan mukaan sen keskiasteista humalointia siivittää keksimäinen maltaisuus, ja aromeina kuulemma puskee läpi sitrus, hento toffee ja yrtit.

Mutta mitä sanoo palomies?

Se haistaa omenamehumaisen aromin, joka on aavistuksen pelottava. Lasissa tosiaan kellertää kivan värinen olut, jonka pinnalle muodostuu kiva, kevyt, ilmava ja vaalea vaahto. Vaatimattomissa määrin vaahto säilyy mukavasti sen ajan kun lasillinen maisteluolutta hupenee.

Palomiehillä ei ole niin tarkkoja makunystyröitä, joilla voisi aistia hentoa toffeeta. Oikeastaan pelastajan karhea kieli ei tunnista aiemmin luonnehdituista mauista yhtäkään. Ensikulausten jälkeen syntyy fiilis tuotteesta, jota kukaan ei ilmeisesti vielä ole tuottanut, ainakaan tositarkoituksella. Ambar nimittäin maistuu vähän sille, kun lasiin olisi kaadettu oluen tavoin maustettua kivennäisvettä. 


Pullo ja sen sisältö.

Ambarista jää kevyt ja hieman mitäänsanomaton tunnelma. Se ei tarjoile ensipuraisua, mutta ei toisaalta hyvää tai pahaakaan sivumakua. Jälkimakua ei oikeastaan ole, vaan aluksi saatu makuaistimus hälvenee huomaamatta. 

Oluenjanoon Ambaria ei oikein voi suositella, mutta janojuomana se toimii ja se voisi ollakin nimenomaan neutraaliutensa vuoksi hyvä kaveri lähes mille tahansa ruoalle, varsinkin jos tavoitteena on oluen kaltainen vivahteeton palanpainike. Tämä olut voisi sopia erinomaisesti myös ruoan valmistukseen varsinkin gluteenittomuutensa vuoksi.

Arvio: 1.5/5

Arvin luotettavuus: Arvio kulki ensisiemauksesta loppukulaukseen linjassa. Palomiehet aistivat Ambarin ylhäisessä yksimielisyydessä, eikä arvion saamiseksi tarvittu kovin ihmeellisiä konsensus-manöövereja.

Ambarilla on gluteeniton kaulamansetti.


Kommentit