King Erik - tumma ja toimiva (2.5/5)

King Erik - kuningas vai lakeija?

The official beer of the viking kings. Norden kings beer. The nectar of the kings. Nämä kaikki kolme slogania ovat kirjailtuina pienen olutpullon etikettiin, joka tuo palomiehen maisteluhetkeen tumman lagerin Itävallasta. Keskieurooppalaisen tuttavuuden nimi on King Erik.


King Erik on Viking Kings Beer -sarjan toinen alkoholiton olut. Jokainen olut vaikuttaa saaneen nimen joltakin viikinkikuninkaalta, josta löytyy myös tarina olutsarjan verkkosivuilta. King Erik tai Erik The Good tai Eerik I Ejegod oli Tanskan kuningas 1095 - 1103. Tarina kertoo, että King Erik nousi kuninkaaksi ystävällisyytensä ja kaunopuheisuutensa vuoksi. Mutta minkälainen on esikuvastaan pantu alkoholiton tumma lager?


Tummana istui lasin pohjalle,
veti yllensä valkean hunnun,
vaikkei morsian ollutkaan.


Interwebin syövereistä alkoholitonta King Erikin vaahtoa luonnehditaan kookkaaksi ja pitsiseksi. Tuoksultaan sen sanotaan olevan maissimuroisen makeahko, hennosti paahteisen leipäinen, hiukan siirappimainen ja hyvin heikosti ruohoinen. Makuelämyksen puolestaan kerrotaan kiteytyvän hiukan paahtuneen maltaiseksi, tumman leipäiseksi ja hiukan siirappiseksi. Kyllä, kyllä, mutta mitä sanoo palomies?


Kruunukorkki irtosi myös jengoja myöten
käsin kääntämällä. Avatessa ei tarvinnut
hakata saunanlauteisiin.

King Erik kuohahtaa kivasti tumman lagerin kaltaisella tavalla. Vaahto on hieman ruskeansävyinen, kevyt ja se säilyy lasissa maltillisena kerroksena kohtalaisesti.

Itse olut passaa silmään, se oon väriltään läpikuultavaa ja kahvinruskeaa. Se tuoksahtaa vaimeahkosti makeahkolle kotikaljalle. Kunnollisia aromeja ei irtoa.

Alkoholittoman King Erikin maku taipuu mieluusti makeaan suuntaan, siinä on mukavasti olutmaisuuttakkin, mutta jollain merkitsevällä tavalla myös kotikaljan tuntua. Maku on hyvä ja luontevan bissemäinen, mutta ei kuitenkaan niin tumma kuin tumma lager voisi olla. Se ei juurikaan häpeä monellekaan tummalla lagerille, joissa on potkua enemmän.

King Erik on helposti juotava, se on suoraa tarjoilua ilman, minkäänlaisia kikkoja. Se toimii niin lasista tastingissa kuin suoraan pullosta saunan lauteilla, jossa se hurahtaa äkkiä ikeniin kaivaten nopeasti toista seuraksi. Saunajuomana King Erikillä erityinen ominaisuus, sillä sen kruunukorkkia ei tarvitse avata lauteeseen lyöden tai löylykauhalla kaivaen, vaan sen voi kiertää käsillä auki.


Avaa nuolen suunnassa, jotta et käännä
kaulaa nurin.


Arvio 2.5/5

Arvion luotettavuus: Arvio on kokonaisvaltainen ja vankka. Arvio on haarukoitu kattavasti saunanlauteilta tasting-pöytään. Se kelpaa juomaksi niin tunnekuohuissa kuin seesteisemmänkin työvuoron jälkeen.





Kommentit