Mielenkiintoinen pläjäys Belgiasta. |
Tripel on belgialainen luostarioluttyyli. Se liitetään usein trappistimunkkien valvonnassa tehtyihin oluisiin. Trappistimunkit eivät niinkään ollut tarkkoja siitä, minkä tyyppistä olutta lopputuoteesta tuli, mutta trappistinimikkeestä kylläkin, sillä trappisti olutta ei voinut valmistaa muualla kuin heidän vslvonnassaan. Siitä onkin tullut suojattu Trappist-nimi, jota saavat käyttää vain belgialaiset Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle ja Westvleteren sekä La Trappe -nimellä oluita tuottava alankomaalainen De Konigshoven ja itävaltalainen Engelszell.
Tripel-oluella on siis takanaan mielenkiintoinen tarina. Ne ovat tyypillisesti vaaleita ja kohtuullisen reilusti humaloituja pintahiivaoluita ja ne tulisi tarjoilla pikari- tai tulppaanilaseista.
Nykyään tarjoillun Tripel-oluen määritelmä on laadittu vuonna Westmallen luostaripanimon vuonna 1956 esittelemästä oluesta.
Mutta minkälainen se alkoholiton Force Majeure Tripel -olut sitten oli? Sen muuten tarjoili testattavaksi uskollinen lukija, joten iso kiitos hänelle.
Komea on kuohu. |
Ruskeankeltainen, täyteläinen, miedosti humaloitu, banaaninen ja yrttinen pläjäys, sanoo Alko, jonka sanoista piittaamattomat palomiehet ovat tätä mieltä: Force Majeure Tripel vaahtoaa komeasti ja sen väri on erinomainen. Olut tuoksuu siman kaltaisesti, mikä on omiaan hämmentämään ulkonäöksellistä pakettia.
Maussa on kovin vähän olutmaisia piirteitä, ja makua hallitseekin jossain määrin omituinen banaaniesanssimainen efekti. Jälkimaku tarjoilee kuitenkin häivähdyksen olutta, jolloin mausta työntyy esiin katkeruutta ja tunkkaisuutta. Nollapistenollabisse luonnehtii Force Majeure Tripel -oluen limumaiseksi kokonaisuudeksi joka jälkimausta nousee esiin tunkkainen takakarvaaja.
Arvio 1,5/5
Arvion luotettavuus: Palomiesten suut napsuivat samaan tahtiin tai oikeastaan ne jäivät vähän napsumatta. Arvio oli yksimielinen. Tripel- ja trappist-infossa konsultoitiin Olutwikiä.
Tripel-olut ja sen pullo. |
Kommentit
Lähetä kommentti