A. Le Coq IPA - olvilaista osaamista (4/5)



Panimomestari William Gideon Åberg perusti rouvansa kanssa panimon Iisalmeen vuonna 1878. Tuolloin Suomessa toimi ale 100 panimoa, itsenäisenä niistä on säilynyt ainoastaan Olvi. Ensimmäiset oluet myytiin kaksi vuotta perustamisen jälkeen, tehtaan nimi oli tuolloin Iisalmen Oluttehdas. Vuonna 1906 raittiusasiain kannattajat yrittivät sulkea tehtaan, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Kieltolaki alkoi 1919, samaan aikaan Iisalmen Oluttehdas siirtyi E W Åbergin omistukseen. Kun kieltolaki kumottiin (1932), Iisalmen Oluttehdas laitteineen vuokrattiin Oluttehdas Oiva Oy:lle. Kuusi vuotta myöhemmin  Oiva ja Iisalmen Oluttehdas yhdistyivät Oiva-nimen alle.

1952 Oiva halusi muuttaa nimensä Olviksi, joka oli Helsingissä lopettaneen yhtiön nimi. Tähän Oiva ei saanut lupaa ennen kuin se osti nimen ja logon käyttöönsä. Kolme vuotta myöhemmin omistajapariskunta perusti Olvi-säätiön, jonka haltuun siirtyi suurin osa osakkeista.

1996 Olvi hankki 15 % omistuksen As Tartu Ölletehtaasta, ja seuraavana vuonna virolaistehdas siirtyi kokonaan Olvin omistukseen yhdessä tytäryhtiönsä Saare Ölun kanssa.

1999 Olvi hankki enemmistöosuuden latvialaisesta A/S Cesu Alus -yhtiöstä sekä liettualaisesta AB Ragutis -yhtiöstä. 2002 Olvista tuli ainoa itsenäisenä suomalaisena 1800-luvulta asti säilynyt panimo.

2018 Olvi–konsernin myyntivolyymi ylitti ensimmäistä kertaa 700 miljoonaa litraa. Konsernin liikevoitto niinikään ylitti historiallisen 50 miljoonan euron rajapyykin.

Mutta minkälaisena tarjoutuu suomalaisomisteisen virolaistehtaan alkoholiton A. Le Coq IPA uusmaalaisille msistelijoille?

IPA suomalaisomisteiselta virolaispanimolta.

Interweb sanoo alkoholittoman A. Le Coq IPA:n olevan vaalea, keskikatkeroinen Indian Pale Ale -olut, joka on humaloitu Chinook-, Amarillo-, Cascade ja Citra-humalilla. Sen tuoksusta kerrotaan löytyvän erilaisia karkkeja ja sitrusta sekä mausta karkkia, purkkaa ja maissia. Epäilyttävää! - Olut oluena ja karkki karkkina.

Ei auta muu, kuin kaataa alkoholiton A. Le Coq IPA lasiin ja juoma testiin - tulta päin!

Alkoholiton A. Le Coq IPA tuoksuu hyvältä ja raikkaalta - tyypilliseltä IPA:lta. Väri hieno, vaaleankeltainen ja samea. Suomalaisvirolaisen IPA:n vaahto on kevyt ja pitsimäinen - se ei jää viiksiin kiinni.
Oluessa on tuhti hyvä maku, jossa karvaus täyttää maun, mutta ei tuppaudu liikaa esille. On kiva maistella nollabisseä, joka maistuu kunnolla bisselle. Tämä voisi hyvinkin olla alkoholillinen tuote. Tasapainoinen tavara karvaa koko kropallaan. Maku pitää alusta loppuun eikä hälvene.
Onneksi A. Le Coq IPA maistui oluelle, eikä karkille ja purkalle.

Arvio: 4/5

Arvion luotettavuus: Tuote oli hyvä ja tunne siitä, että heikohkojen tuotteiden seasta on rantauduttu oikeaan paikkaan. Palomiehet toteavat yhteen ääneen, että alkoholiton A. Le Coq IPA ansaitsee vähintään 3.5 pistettä, mutta ovat lopulta sen verran höveleitä, että antavat nelosen. Arvio on luotettava.

Kommentit