Aistikas Suitsu Kaineken Porter partnerinaan aggressiivinen Thyrargo (3.5/5)


Suitsu-setä levitoi savuverhossaan.

Nollapistenollabissen arvioitavaksi asettui peräjälkeen toinen virolainen alkoholiton olut, Óllenaut-panimon Suitsu Kaineken Porter 0.0%. Óllenaut sijaitsee Viron Harjumaalla ja on sielläpäin arvostettu panimo. Ensimmäisen virolainen kokelaamme, Karksin tumman kirsikkaoluen luoman pettymyksen jälkeen kaipasimme makuelämystä, josta henkii enemmän ensinnäkin oluen ja tässä tapauksessa etenkin tumman oluen luonne. 
Suitsu Kaineken Porter -bisset odottelivat jo hyvin kylmissään. Ilta oli saanut ylleen hämäriä piirteitä ja tunnelman kruunasi Thyrargo-bändin uusi Impulses-ep, jonka ennakkokuuntelu jäi Karksia maistellessa kesken. Jäljellä olivat vielä biisit Kneel ja Crawler Track Grind.

Thyrargon Impulses-ep laitettiin soimaan.

Suitsu Kaineken Porterit nostettiin jääkaapista pöydälle. Maltoimme ihastella niitä tovin, sillä maisteltavaksi asettuneen oluen etikettiä voisi luonnehtia jopa taiteelliseksi. Etikettiin piirretty henkilö on asettautunut lootusasentoon, jota mietiskelijät ja joogaajat tapaavat käyttää. Kun etikettitaidetta tähtäilee tarkemmin, näyttää siltä, että lootusasennossa oleva henkilö levitoi, ja että hänen ympärillään leijailee ohut ruskeahko savu. 

Paksumman savun keskelle on puolestaan vuorautunut Thyrargo, joka syöksee death metalliaan julmalla asenteella ja jatkaa siitä, mihin se viime blogissa jäi. Kneel-biisi iskee vyön alle heti, ellei kuulija ole valmis kuin partiopoika. Kneel syöksee ilmoille synkkää luonnettaan, kunnes kitarat ottavat määräävämmän roolin, jolloin kuuloaistimus saattaa löytää paketista odottavaa vaaran tuntua. Sitten jostain pimeydestä kantautuu tuttu ja riipivä huuto, ja meininki saa jälleen synkemmän sävyn. Mikä ihme sieltä oikein tulee: paholainen vai sen sisar jäykkä, mustanpuhuva? Tuntuu, että paha olo huutaa viimeisillä voimillaan, on vaikea arvioida, pyytääkö se apua vai uhoaako se lisää? Sitten irtoaa kiivas kitarasoolo.

Kaunista on.

Kaadoimme Suitsu Kaineken porter -bisset laseihimme. Väri oli kauniin tummanruskea, ja olut näyttäytyi valoa vasten tarkasteltuna hieman läpikuultavalta ja arvoitukselliselta. Nimessä olevan "porter"-maininnan perusteella oluelta oli lupa oodottaa porterille tyypillisempää öljymäistä tai tervamaista esillepanoa. Lasissa virolaisolut kehitti pinnalleen tummalle oluelle ominaisen kellertävän ja sankan vaahdon, joka asettui aloilleen varsin lupaavasti ja houkuttelevasti.

Olutta lasista haistamalla saattoi todeta selkeän ja aistikkaan, mutta maltillisen ja arvokkaan savun tuoksun, mikä oli herätti palomiesten aistit herkimmilleen. Hetken tuoksuttelun jälkeen oli aika maistaa. Ensipuraisu Suitsu Kaineken Porterista tarjoili hienostuneen savunmaun, jota kellui olutvirrassa juuri sopivissa määrin. Muuten maku oli kuin juuri ja juuri happamasta makeaan taittuvassa hyvässä tummassa lageroluessa. Uskomme tämän 0.0-oluen jättävän taakseen  monia alkoholillisia tummia lageroluita.

Kauloissaan kultaiset korut.

Savunmaku ei pyrkinyt ottamaan makukenttää haltuunsa tyystin, vaan tyytyi seuraamaan lagermaista kokonaisuutta paremminkin sivusta. Silti herra savu määritti kokonaisuudesta itselleen selkeän roolin. Savunmaun istuttamista olueen voidaan pitää onnistuneena ja makua kokonaisuudessaan hyvin toimivana. 

Samoin toimi Thyrargo, jonka Crawler Track Gring -biisi antoi paukkua kuin konekivääripesäkkeestä. Se oli kuin sarjatuliaseen melodiaa soitettuna death metallin keinoin. Aggressiivisuuden keskeltä nosti päätään iloisen kiljuva, jopa myönteisen vireen saava kitarasoolo. Aargh! Aggressiivista ja ahdistavaa mutta jotenkin positiivisella tavalla ja taitavasti soitettua.

Thyrargo: Alexander Kuoppala (kitarat),
Mika Sundvall (kitarat), Aksel Kaya (basso),
Juska Forelius (rummut) ja Ossi Paldanius (laulu)

Sellaisissa tunnelmissa alkoholiton oluthissi teki monta reissua suuaukolta kellariin. Ulkonäöltään ja maultaan  enemmän tummaa lageria muistuttavasta oluesta puutui thyrargomainen tai portterinomainen tummanjäykkä soundi, jota aiomme metsästää tuleviin maistiaisiimme muista porttereista ja stouteista. Kehtaamme silti avoimesti suositella Óllenautin alkoholitonta Suitsu Kaineken Porter -bisseä juhlaan ja arkeen. 

Bisse sopii mainiosti henkilölle, jotka eivät pidä niin jäykästä ja tummasta bissestä, kuten portterista ja stoutista, mutta jonka sydämessä on tumman lagerin mentävä, hyvänlaatuinen aukko. Suosittelemme testaamaan myös vahvasti asenteellista Thyrargo-death metallia, jonka kanssa toimii  ainakin alkoholiton Suitsu Kaineken Porter - testattu on! 

Arvio: 3.5/5

Arvion luotettavuus: Arviota tulee pitää luotettavana. Onnistunutta makua ja toimivaa savuefektiä kehuttiin koko raadin leveydeltä. 3.5 pisteestä on vaikea savustaa ainakaan alaspäin. Suitsu Kaineken Porter -oluen maistajaisissa käytettiin uutta oluen makua kuvailevaa termiä: thyrargomainen, joka tarkoittaa mustan maun jäykkää synkkyyttä tai ehkä julmaa ja aggressiivista luonnetta.

Vahva suositus.




Kommentit